Planken op kantoor? Zo gaat het lukken

Planken op kantoor effectief

Elke dag planken op kantoor? Ik hoor je al denken. Liever niet. Begrijp me niet verkeerd, maar planken biedt veel voordelen. Als Online Marketeer staar ik dagelijks zo’n acht uur naar een scherm (als het niet meer is). Dat zijn behoorlijk wat uren! En zeker niet goed voor mijn lichaam. Om die reden dacht ik: Hoe kan ik met een zittende baan toch met mijn gezondheid bezig zijn? Ik introduceerde dit concept zo’n ander half jaar geleden bij mijn vorige werkgever met een andere collega. Het was een succes! Echter, is er van het elke dag planken op kantoor geen spraken meer. Waarom? Ik ben ondertussen werkzaam bij een andere werkgever, namelijk bij Kidsdeco.nl, Weddingdeco.nl en Partydeco.nl. Hier heb ik het concept nooit onder de aandacht gebracht. De hoogste tijd om dit concept opnieuw te introduceren. Zal ik mijn collega’s mee krijgen? We gaan het zien.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het concept even uit het oog verloren was. Tot ik gister aan het eind van de dag een mail kreeg met de titel:

Was 1 van je goede voornemens nou iedere dag planken? 😉

Het zette mij aan het denken. Kortom, ik besloot er een artikel over te schrijven. Sorry, ik durf het geen challenge te noemen haha. Ik heb er nogal wat staan. Oh en met planken bedoel ik natuurlijk niet deze variant:

Planken op kantoor 1

Waarom elke dag planken op kantoor? 

Ben jij geschikt om acht uur lang achter een scherm te zitten? Ik kan je vertellen, ik niet. Echter, is dat geen probleem natuurlijk. Voor het schrijven van dit artikel wist ik bijvoorbeeld niet dat er daadwerkelijk wetten omtrent dit onderwerp waren. Om er één te noemen:

beeldschermwerk moet na 2 uur afgewisseld worden met ander werk of een pauze (Arbobesluit 5.10); voor zittend computerwerk gelden bovendien de adviezen (geen wettelijke eisen) zoals te vinden onder ‘zittend werk’.

Dit is een van de reden waarom planken op kantoor een goed idee is. Door het planken ben je actief bezig, wat ervoor zorgt dat je je daarna weer goed kan focussen. Althans dat is mijn ervaring. Het is tevens een goede mood booster. Daarnaast helpt het om stress te verminderen. Dat is natuurlijk ook erg gunstig.

Iedere dag twee plank breaks

Nu komt natuurlijk de vraag: Hoe vaak moet ik planken? Dat mag je zelf beslissen. Persoonlijk vind ik acht keer op een dag planken wat veel. Iets wat ik vaak op het internet terug lees. Daarom doe ik het liever een keer in de ochtend en aan het einde van de dag. Iedere plank break duurt een minuut. Zeg nou zelf… dat is niks op een acht uur durende werkdag. De eerste dagen zul je merken dat een minuut erg lang is. Niet altijd even leuk, maar gaandeweg zal het steeds beter gaan. Ik heb er vertrouwen in dat je het kan.

Door te planken verbeter je je houding 

Een ander voordeel van het planken is dat je werkt aan een betere houding. Sterke buikspieren zorgen er namelijk voor dat je niet als een zoutzak op je bureaustoel zit. Ik noem maar iets. De buikspieren zorgen namelijk voor stabiliteit. Ook zullen sterke buikspieren helpen bij het ondersteunen van de rugspieren. Allemaal pluspunten.

Planken kan je overal doen

Ga je nooit naar de sportschool? No worries! Planken kan je overal doen. Op het toilet, onder de douche, op bed of op het aanrechtblad. Ik maak natuurlijk een grapje. Al zijn dat zeker mogelijkheden, want technisch gezien kan je overal planken. Op werk doe je het natuurlijk op de vloer.

Hoe start ik met planken?

Er staan op internet veel artikelen over hoe je moet planken. Ik ben een groot fan van het bekijk van filmpjes. Vandaar dat ik onderstaande video even ter illustratie gebruik.

 1. Leun stevig op je onderarmen;
 2. Blijf je billen gedurende het planken aanspannen;
 3. Maak bewuste diepe ademhalingen vanuit je buik;
 4. Houd je buikspieren gespannen voor extra spanning en;
 5. Gebruik een mobiel/stopwatch om een doel in te stellen.

Oké, ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen overtuigen van dit concept. Zelf ben ik een groot fan. Morgen is de dag dat ik het zal gaan introduceren. Of iedereen mee zal doen is de grote vraag.

Word jij net als ik de plank koning/koniging op kantoor? Ik daag je in ieder geval uit. Mijn record staat momenteel op vijf minuten planken.

Succes!

4 Replies to “Planken op kantoor? Zo gaat het lukken

 1. Leuk hé, dat planken met je collega’s. Wij doen het ook op kantoor 4x per dag. Echt heerlijk! Onze plank-sessie duurt 3 minuten waarin je zelf je variaties bepaalt. Dit sluiten we af met opdrukken en een squad tegen de muur voor wie dat wil. Iedereen is welkom, we proberen zoveel mogelijk collega’s te motiveren mee te doen. helaas leert de praktijk dat alleen binnen ons team structureel geplankt wordt.

  1. Hi Mariska,

   Wat tof dat jullie dit ook op kantoor doen! En wat goed dat jullie nog een stapje verder gaan. Wellicht ga ik deze tips ook wel gebruiken. Moet wel zeggen dat het inderdaad lastig is om collega’s mee te krijgen. Alleen binnen ons team wordt geplankt haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.