Elke dag om zes uur opstaan?

Elke dag om zes uur opstaan?

Elke dag om zes uur opstaan? Ik hoor het je al zeggen: Ben je gek ? Ik ben het met je eens. Elke dag om zes uur opstaan is niet niks. Toch ga ik deze uitdaging met mijzelf aan. Of ik het overleef? dat is een tweede vraag. Ik ben de laatste jaren nogal goed geworden in snoozen. Dat is niet altijd zo geweest. Er was een tijd dat ik iedere dag tussen 05:30 en 06:00 in de sportschool stond. Echter, is dat al een lange tijd niet meer het geval. Daar wil ik verandering in gaan brengen.

Lees ook:  52 weken spaar challenge.

Waarom ik (weer) de switch ga maken

In mijn leven heb ik nogal wat boeken gelezen. Autobiografische boeken zijn by far mijn favoriete boeken. In het bijzonder die van Arnold Schwarzenegger. Arnold? Ben je serieus? Ja, ik vind zijn verhaal heel inspirerend. Het is niet direct de reden waarom ik elke dag om zes uur wil opstaan, maar het speelt een rol. Verder las ik ooit een een artikel op forbes.com. Een artikel dat aangeeft wanneer succesvolle mensen naar bed gaan en wanneer ze opstaan.  Een quote die mij altijd is bijgebleven is:

i’ve got a dream that’s worth more than my sleep.

Door vroeger op te staan heb ik meer tijd om aan mijn persoonlijke doelen te werken. Om die reden wil ik iedere dag om zes uur opstaan. Uitzonderingen daar gelaten. Oud en nieuw? Ik noem maar een voorbeeld.

Aanname: Ik ben van mening dat vroeg opstaan het recept is voor een productieve en succesvolle werkweek.

Mijn tips om vroeg op te staan

Deze tips gebruikte ik vroeger altijd om tussen 05:30 en 06:00 op te staan.

1. Druk nooit op snooze

Dit is voor mij de moeilijkste opgave in de ochtend. Niet op snooze drukken. Het lijkt makkelijk, maar ik ben er fan van. 5 minuten van mijn werk wonen helpt daar zeker niet bij. Persoonlijk word ik er niet heel veel beter van als ik op snooze druk. Jij wel? In feite ben je je tijd aan het verspillen. Wat mij altijd helpt is de wekker op een plek te zetten waar ik niet bij kan.

Hitting the snooze button in the morning doesn’t even make sense. It’s like saying, “I hate getting up in the morning so I do it over and over and over again.” — Dimitri Martin, Comedian

2. Train jezelf om vroeg wakker te worden

Goh Jen, logisch! Dat klinkt logisch zou je zeggen, maar zonder training zal je niet vroeger wakker worden. Er zullen factoren zijn die je ervan gaan weerhouden om vroeger op te staan. Een bed dat lekker ligt? Need I say more. Met training bedoel ik: maak geen drastische veranderingen. Zo ga ik bijvoorbeeld iedere week 15-30 minuten van mijn huidige tijd af schaven om uiteindelijk elke dag om zes uur op te staan.

3. Stel een bedtijd in

In combinatie met bovenstaande tips, zal het instellen van een bedtijd ook cruciaal zijn. Ik zelf geef de voorkeur aan 23:00. Dit is natuurlijk per persoon anders. Sommige mensen geven de voorkeur aan 22:00. Echter, is dat naar mijn mening te vroeg.

Mijn aanpak voor deze challenge

Goed, ik ben al twee dagen bezig sinds ik deze blog aan het schrijven ben. De eerste dag ging moeizaam. Ik stapte uiteindelijk om 07:25 mijn bed uit. Vervolgens stond ik de tweede dag om 07:30 naast mijn bed. Hoe vind je zelf dat het gaat? Ja, wat zal ik zeggen? Het is niet gemakkelijk om cold turkey aan deze challenge mee te doen. Ik heb meerdere malen op de snooze knop gedrukt. I have failed myself. Al zet ik door!

Wat zijn de voordelen?

De voordelen zijn per persoon verschillend. Daarom zijn onderstaande voordelen misschien niet van toepassing op iedereen. Sorry! Ik zal drie van mijn voordelen toelichten:

  1. Tijd om te sporten 

Ik vind het een extreem groot voordeel om op zes uur in de sportschool te staan. Een lege sportschool. Weinig mensen. Ik vind het heerlijk! Daarnaast voel je  gedurende de dag niet de druk om nog naar de sportschool te moeten. Het beste van alles? Je voelt je fris en energiek. Mijn vrienden verklaren mij voor gek.

2. Moment voor jezelf

Eindelijk! Je bent gewend aan het vroeg opstaan. Het extra moment in de ochtend, wanneer iedereen nog slaap, is geweldig. Doe dingen waar je de rest van de dag de vruchten van plukt. Werk aan je doelen, ga een stuk wandelen/hardlopen, plan de dag, doe aan yoga of zoals ik: het schrijven van een blog. De mogelijkheden zijn eindeloos.

3. Een heerlijke start van de dag

Elke dag om zes uur opstaan is een mooi voorsprong op de dag! Heerlijk. Ik zal je vertellen dat vroeg opstaan je dag (leven) zal veranderen. Het geeft je voornamelijk extra rust, want je bent (als het goed is) niet aan het haasten. Er zijn veel manieren om de dag te starten. Mijn manier is om rustig te starten met een bak koffie en vijf minuten te bedenken wat ik die dag allemaal zal doen.

“ Don’t sleep to rest, sleep to dream; because dreams are to be fulfilled ”. -Walt Disney

Ik ben benieuwd hoe het mij de aankomende tijd zal gaan bevallen. Of mijn vriendin het ook zo leuk vindt? Dat is een tweede verhaal. Wie weet is dit mijn laatste blog. Grapje natuurlijk.

2 Replies to “Elke dag om zes uur opstaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.