DRC Cup 2018 recap

DRC Cup 2018 recap

Zo’n drie maanden geleden schreef ik mij in voor de DRC Cup 2018. Een Powerlift wedstrijd, voor degene die zich afvragen wat dat precies is. De 8e editie al, tevens mijn eerste deelname. Volgens de K.N.K.F is het de grootste krachtsportspektakel van de Benelux. Eigenlijk refereren ze dan naar het S.A.P. Weekend. Op dit evenement komen zo’n 20 krachtsport onderdelen aan bod. Daardoor mag je dit evenement als sporter niet missen.

Hoe dan ook, in mijn eerste blog schreef ik nog niet zoveel over wie ik ben als persoon. Door middel van deze blog zal dat veranderen. In ieder geval op het gebied van mijn hobby’s. Wat is dan mijn grootste Hobby? Je raad het al… powerliften. Als eerst zal ik beginnen met een kleine back story.

Waar het allemaal begon

Zeven jaar geleden begon ik met sporten bij Bodyfit (ze gaan nu door het leven als New Style). Een sportschool gevestigd in Nieuwegein. Hier leerde ik de basis hoe je sterker kon worden. Op dat moment was ik nog niet bekend met het fenomeen: powerliften. Een squat of deadlift zag je mij destijds nauwelijks doen. Mijn kennis was erg gelimiteerd. Ten slotte, liep ik als leek met een goede vriend mee. Hij had al veel kennis op het gebied van krachttraining. Echter, is het trainen zonder doel voor mij niet rendabel geweest.

Sporten bij Golds Gym

Op 6 februari 2014 besloot ik een abonnement te nemen bij Golds Gym. Een sportschool die 24/7 open is. In 2014 was dit nog een uniek concept! Trainen wanneer je maar wilt. Ongekend. Hier trainde ik ongeveer drie jaar met een van mijn beste vriend.  Eerst richtte ik mij vooral op Bodybuilding. Daarna werd het al snel duidelijk dat ik wilde gaan powerliften. Het kwam door een fanatieke powerlifter in de gym. Hierdoor werd ik geïnspireerd. Iedere dag keek ik op Youtube naar video’s over deadliften, squaten en bankdrukken. Later kwam ik in contact met Darryl Romijn. Eigenaar van, het mooie, Iron House Co in Utrecht.

Het Iron Athlete program

Via het Youtube kanaal van Iron House kwam ik in contact met de gym. Ik won een T-shirt met de Early sign-up giveaway. Echter, schreef ik mij niet direct in. I was foolish. Of was het de afstand? Haha, dat laatste natuurlijk. Het shirt zag er zo uit:

Drc Cup 2018

Een jaar later besloot ik de stap te nemen van Golds Gym naar Iron House Co. Het was begin 2017 toen ik deel nam aan het Iron Athlete program. Hands down nog steeds de beste beslissing. Ever. Period. Hier leerde ik alles op het gebied van powerliften. Nog geen drie maanden later had ik mijn eerste wedstrijd. Ik ben Darryl Romijn tot op de dag van vandaag nog steeds erg dankbaar. Mede dankzij hem heb ik de liefde voor powerliften ondervonden. Door zijn begeleiding nam ik deel aan onder andere de SBD Cup en Fox Cup.

Fast forward naar 2018 

Inmiddels train ik niet meer in Utrecht, helaas. Dit komt mede omdat ik begin 2018 in Ridderkerk ben gaan wonen. Het koste mij teveel tijd om te blijven trainen in Utrecht. Hierdoor besloot ik te trainen bij Fox Gym. Wat een goed alternatief bleek te zijn.

Op dat moment wist ik nog niet goed wat ik wilde gaan doen. Verder had ik geen schema, geen doel en geen coach. Ook had ik nog niet meegedaan aan een wedstrijd in 2018. Toch besloot ik mee te doen aan de DRC Cup. Mijn oude schema’s toverde ik om naar nieuwe schema’s. Al mijn kennis gebruikte ik om verder te komen.

Op 9 december was de grote dag daar. Deelnemen aan de DRC Cup. Spannend! Zonder een “echte” coach was ik vast beraden om de beste resultaten neer te zetten. Dat deed ik. Het was de beste wedstrijd tot nu toe. Een totaal van 555kg in de -93kg klasse. Daarmee werd ik 13e van de 33 deelnemers. It’s something 🤷.

Mijn doelen voor deze wedstrijd waren:

200 kg squat
140 kg bankdrukken
230 kg deadlift

Helaas ging het op de squat niet zo heel goed. De eerste beurt was 185kg, maar door het te langzaam doorgeven van mijn tweede beurt, moest ik 187,5kg squatten. Misschien wat sneller doorgeven de volgende keer? Het idee was om 195kg als tweede beurt te squatten. Tenslotte kreeg ik geen gevoel bij het zwaardere gewicht. Mijn 200kg squat was een flop. Jammer.

Bij het bankdrukken faalde ik mijn tweede beurt. Door het verliezen van mijn focus dacht ik dat 135kg te zwaar zou zijn. Met behulp van goede muziek kreeg ik mijn focus terug. Hierdoor moest ik in mijn derde beurt wel hetzelfde gewicht bankdrukken. Uiteindelijk bleek 135kg de juiste keuze te zijn. Dora voice: Het lukte!

Op het laatste onderdeel ging ik los. Vastberaden was ik om een nieuw record neer te zetten. Grappige side note: Ik tilde in mijn eerste beurt het gewicht van een andere deelnemer… Zo deed ik 210kg in plaats van 215kg. Sorry Tom. Vervolgens tilde ik 332,5kg in mijn laatste beurt. Super tof! Een nieuw persoonlijk record.

Al met al, kijk ik terug op een super toffe wedstrijd. DRC Cup 2018 heeft een nieuwe basis gelegd voor mijn vervolg wedstrijden. Welke dat is? Daar moet ik nog over nadenken.

Benieuwd naar alle uitslagen? Deze zijn te vinden op KNKF sectie powerliften. Helaas zijn er nog geen foto’s beschikbaar. Hieronder toch een foto van mij in actie:

Drc cup 2018

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.